13 Nisan 2024

Resmen Haber

Burada Okuyacağınız Her Şey Resmen Haber

Siber suçların oranı gençler ortasında artıyor

İngiltere Ulusal Hata Ajansı (NCA) Ulusal Siber Cürüm Birimi’nden (NCCU) alınan datalara nazaran öğrencilerin düzenlediği DDoS atakları 2020 ...

İngiltere Ulusal Hata Ajansı (NCA) Ulusal Siber Cürüm Birimi’nden (NCCU) alınan datalara nazaran öğrencilerin düzenlediği DDoS atakları 2020 yılında 2019 yılına nazaran yüzde 107’lik bir artış gösterdi. NCCU’nun “Önleme” grubunda yer alanlar, bu akınlardaki gençlerin yaş ortalamasının 15 olduğunu bildiriyor. NCA raporuna nazaran DDoS akınları düzenlerken yakalanan çocuklardan kimileri dokuz yaşında.

Siber güvenlik şirketi ESET, gençlerin yanlış tarafı seçmesini engellemek ve hünerlerini düzgün şeylerden yana kullanmalarını sağlamak için asla çok geç olmadığını paylaşarak bu mevzudaki tekliflerini paylaştı.

Siber kabahat ve çocuklar hakkında konuşulduğunda, ekseriyetle mevzu küçükleri online tehlikelerden korumakla ilgilidir. Bu, çocuklarımızın aygıtlarında hakikat ebeveyn denetimi yazılımının olması ve bu sayede çocukların tehlikeli yahut uygunsuz içeriğe erişim sağlamadığından emin olmamız manasına gelir. Tıpkı vakitte makus gayeli yazılıma karşı programlar yüklü olduğundan ve saklılık ayarlarının düzgün bir formda yapılandırıldığından da emin olmalıyız. 

Pekala bir çocuk ‘kötü adam’ olmayı seçerse ne yapmalıyız?

Birçok çocuk ‘kötü niyetli’ (etik olarak bilenen ‘iyi niyetlinin’ aksi, bilgisayar korsanlığı) etkinliklerinin yasa dışı olduğunun farkında değildir. Lakin çocuğunuzun teknoloji marifetlerini berbat maksatlar doğrultusunda kullanıyor olabileceğinden şüphelenmeniz durumunda, onları gerçek yola yönlendirmeniz için asla geç değildir. Ayrıyeten siber marifetlerini yanlışsız yönlendirebileceğiniz ve sonuç olarak siber güvenlikte meslek yapmalarına yardımcı olabilecek birçok yasal alan da bulunur. Siber cürümde kullanılabilecek araçların ve tekniklerin daha ucuz ve kolay ulaşılabilir hale gelmesiyle okul çağındaki bilgisayar korsanlarına giderek daha sık rastlanıyor. Birtakım çocuklar akınlarında teknolojiye ve tehdit tekniklerine inanılmaz derecede hakimken kimileri sadece ne kadar ileri gidebileceklerini görmek istiyor.

Londra’da öğrenci olan Betsy Davies, inançlı olmayan, halka açık bir Wi-Fi ilişkisi yoluyla bir diğerinin dizüstü bilgisayarına 10 dakika içinde nasıl bağlanabileceğinizi gösterdiğinde sırf yedi yaşındaydı.

Elliott Gunton, İngiltere’de ISP TalkTalk’a sızdığında daha 16 yaşındaydı. 150.000’den fazla müşteri hesabını ele geçirdi.

İsmi verilmeyen 16 yaşında bir Avustralyalı öğrenci, Apple’ın dahili sistemlerini birçok kere kırdı. 90 GB’lık “güvenli dosya” ele geçirdi ve müşteri hesaplarına erişim sağladı.

İkaz işaretleri nelerdir?

Ebeveynler birçok mevzuda telaş duyar. Fakat yasadışı bilgisayar korsanlığı aktifliği kelam konusu olduğunda çocuğun davranışlarıyla ilgili rastgele bir değişiklik karşısında dikkatli olmalıdırlar. Michigan State University’nin (MSU) 2019 yılında yürüttüğü değerli bir çalışmada, gençlerin yer aldığı siber cürümlerle ilgili temel ipuçlarından kimilerine yer verilmiştir. Bunlardan kimileri şunlardır:

Öz denetimin azalması

Akran bağları – bilgisayar korsanlığı yapan diğer çocuklarla arkadaşlık (çoğunlukla kızlar)

TV izleyerek yahut bilgisayar oyunları oynayarak geçirilen vakit (çoğunlukla erkekler)

Fırsat – şahsî bilgisayarın en düşük düzeyde ebeveyn nezaretinin olduğu özel bir odada bulunması

Erken yaştan itibaren cep telefonuna erişim sağlama

Dijital korsanlığa ilgi duyma

Bir şeylerin yanlış gittiğini nasıl anlarsınız?

Çocuğunuzun çevrim içi aktifliğinin denetimden çıktığını anlayabileceğiniz birkaç işaret daha var. Örneğin, e-postalarınızı/mesajlarınızı okuduğunu anlamanızı sağlayacak özel problemlerden bahsedebilir yahut kendi kapalılıklarını müdafaaya çok ihtimam gösterebilir ve giriş bilgilerini paylaşmayı mutlaka reddedebilirler. Elbette bu durum sadece çocuk olmalarından da kaynaklı olabilir. Sızma testi araçları üzere yazılım tiplerine erken yaşta ilgi duyulması da bu duruma bir işaret olabilir.

Daha olumlu sonuçlara yönlendirme

Çocuğunuzun aygıtlarına indirilen ebeveyn denetim yazılımı aşikâr siber kabahat sitelerine, bilgisayar korsanlığı forumlarına ve internetin öbür karanlık kısımlarına erişim sağlamaya çalışma üzere etkinlikler yoluyla çocuğunuzun bilgisayar korsanlığına yöneliminin birinci işaretlerini yakalamanıza yardımcı olabilir. Lakin teknoloji konusunda belirli marifetler edindiyse, bu türlü bir aktifliği gizleyebilir. Maharetleri olumlu sonuçlar alacak formda yönlendirmek her zamankinden çok daha kıymetli. Bunun çeşitli yolları var. Birtakım ülkelerde öğrencilerin marifetlerini test etmeleri, iyileştirmeleri ve geliştirmeleri için siber güvenlik programları yürütülüyor. Bu durum, siber güvenlik alanında meslek sahibi olmalarını ve donanımlı hale gelmelerini sağlayabilir. Ayrıyeten hükümet ve özel kuruluşlar tarafından yürütülen müsabakalar da bulunuyor. Bu yarışlarda dünyadaki en güzellere karşı hünerlerini test edebilir ve çalışan olarak muvaffakiyetlerini gösterebilirler. En kıymetli nokta irtibat kanallarını açık tutmaktır. Çocuklarınızın hobilerine ilgi gösterin. Ayrıyeten, yasa dışı alanlara yöneldiklerini düşünüyorsanız, bunun riskleri konusunda onları bilgilendirin, olumlu ve yasal fırsatlara yönlendirin.

Paylaş: