23 Nisan 2024

Resmen Haber

Burada Okuyacağınız Her Şey Resmen Haber

Rusya-Ukrayna krizinde son durum: Ukrayna’da 1 ay boyunca OHAL ilan edildi

UKRAYNA'DA OHAL İLAN EDİLDİ Ukrayna'da Kiev idaresi bir ay mühletle inanılmaz hal (OHAL) ilan etti. Reuters, Ukrayna'nın ayrılıkçı Donetsk ...

UKRAYNA’DA OHAL İLAN EDİLDİ

Ukrayna’da Kiev idaresi bir ay mühletle inanılmaz hal (OHAL) ilan etti. Reuters, Ukrayna’nın ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk hariç tüm bölgelerinde OHAL ilan edildiğini aktardı.

UKRAYNALILARA RUSYA’DAN AYRILMA DAVETİ

Bununla birlikte, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya’daki vatandaşlarına bir an evvel ülkeyi terk etme daveti yaptı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, vatandaşların Ukrayna’yı ziyaret etmemeleri istendi. Hali hazırda Rusya’da olan Ukraynalıların bir an evvel ülkeyi terketmesi gerektiği belirtildi. 

ZELENSKİY’DEN 18-60 YAŞ ORTASI UKRAYNALILARA ORDUYA KATILMA DAVETİ

Ukrayna’da silahlı kuvvetler, Zelenskiy’in kararnamesiyle 18-60 yaş arasındakileri yesek asker olmaları davetinde bulundu..Maksimum hizmet mühletinin bir yıl olduğunu bildirdi.

Fakat Zelenskiy, Rusya’nın doğu Ukrayna’ya asker sevk edeceğini açıklamasının akabinde genel bir seferberliği reddetti. Ukrayna Devlet lideri,  dün yedek birliklerin orduya dahil edilmesi tarafında bir karar aldığını duyurmuştu.

Rusya’nın işgal için ordularını Ukrayna’ya gönderdiğini söyleyen Bodnar, “Sadece topraklarımızın bir kısmının işgalini görmüyoruz. İki ülkede askeri hareketlilik görüyoruz. Rusya’nın taarruz ihtimali var” dedi.

Rusya 4 sefer ateşkesi ihlal ettiğini söyleyen Bodnar, “İhtilafın çözülmesi için Ukrayna diplomatik yollara bağlılığını teyit ediyor” diye konuştu.

Bodnar, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski’nin diplomatik teşebbüslere devam ettiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da ortalarında olduğu dünya başkanlarıyla görüştüğünü kaydetti.

“UKRAYNALILAR ÜLKELERİNİ SAVUNMAYA HAZIR”

Savaştan yana olmadıklarının altını çizen Bodnar, şunları söyledi:

“Bizim için değerli olan Ukrayna’nın savunmasını sağlamak. Ukraynalılar kendi ülkelerini savunmaya hazır. İşgalci ve saldırgan devletin şunu anlaması gerekiyor, Ukrayna işgali o kadar kolay olmayacak.”

Batılı ülkelerin açıkladığı yaptırımları olumlu karşıladıklarını lisana getiren Bodnar, “Rusya’ya en hoş yanıt Ukrayna’nın NATO’ya kabul edilmesiyle verilecektir” tabirlerini kullandı.

Bodnar, kelamlarına şöyle devam etti:

“Savaş ihtimali hala var. Biz savaş istemiyoruz, Biz savaşı önlemek için uğraş sarf ediyoruz. Fakat şundan eminim ki Ukrayna ordusu ne kadar güçlü olursa Rusya’nın saldırma ihtimali o kadar düşük olur. AB’nin yaptırımları son derece değerli. Bizim için kıymetli olan Ukrayna’nın savunmasını sağlamak. Bunu affetmemelisiniz. Budapeşte formatının canlandırılması son dere değerli olacak. Ukrayna güvenlik garantisiyle nükleer silahtan vazgeçti. 

“CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN ARABULUCULUK TEKLİFİNİ DESTEKLİYORUZ”

Bodnar, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın arabulucuk teklifini destekliyoruz. Savaşi Türkiye de dahil olmak üzere herkese ziyan getirecek. Türkiye’nin hem Ukrana hem de Rusya ile ticari münasebetleri var” dedi.

DOĞU UKRAYNA’DA AYRILIKÇI BAŞKANLAR SEFERBERLİK İLAN ETTİ

Öbür taraftan, Doğu Ukrayna’daki ayrılıkçı önderler, bölgede şiddetin artması ve Batı’da Rusya’nın çatışmayı bir işgal mazereti olarak kullanabileceğine dair kaygıların ortasında tam bir askeri seferberlik buyruğu verdi.

Ukrayna’nın Donetsk bölgesindeki Rusya yanlısı ayrılıkçı hükümetin lideri Denis Pushilin, yaptığı açıklamada Ukrayna güçlerinden gelen “acil bir akın tehdidini” lisana getirdi. Ukraynalı yetkililer ise  isyancıların denetimindeki bölgeleri zorla ele geçirme planları olduğunu şiddetle reddetti.

Pushilin, “Donetsk’teki ailelerini, çocuklarını, eşlerini, annelerini savunmak için silah tutabilen tüm erkeklere sesleniyorum. Hepimizin gereksinimi olan imrenilen zaferi daima birlikte elde edeceğiz” diye konuştu.

Bununla birlikte, Luhansk bölgesindeki mevkidaşından da misal bir açıklama geldi. Şu anda Ukrayna sonlarına yaklaşık 150 bin Rus askerinin konuşlandırılmasıyla, uzun müddettir devam eden ayrılıkçı çatışma, daha geniş bir hücum için kıvılcım sağlayabilir.

                

ABD SAVUNMA BAKANI: RUSLAR ARTIK SALDIRMAYA HAZIRLAR

Öteki taraftan, ayrılıkçılar ve Ukrayna güçleri neredeyse sekiz yıldır savaşıyor. Fakat bombardımanın isabet ettiği bir insani yardım konvoyu da dahil olmak üzere iki tarafı ayıran temas sınırındaki şiddet son günlerde arttı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, üç Baltık ülkesine Rusya’dan gelen güvenlik tehditleriyle karşı karşıya kalırlarsa kendi başlarına olmayacaklarına dair teminat verdiği Litvanya ziyareti sırasında, “Ruslar artık saldırmaya hazırlar” dedi.

Ukrayna ordusu, ise onetsk bölgesinin hükümet denetimindeki kısmında bombardımanın bir askeri öldürdüğünü ve ayrılıkçı güçlerin bir reaksiyon vermeye çalışmak ve kışkırtmak için yerleşim bölgelerine topçu yerleştirdiğini söyledi. Ayrılıkçılar ise geçen Cuma günüden itibaren bir duyuruyla sivilleri Rusya’ya tahliye etmeye başladılar.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in Donbas’taki Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanımasına karşı birinci somut yaptırımlar Avrupa Birliği, Almanya ve İngiltere’den geldi. Daha sonra ABD, Japonya ve Kanada da yaptırımlar açıkladı.

BIDEN YAPTIRIMLARI AÇIKLADI

ABD Lideri Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik adımlarını “işgalin başlangıcı” olarak nitelendirerek, Rusya’ya yönelik yaptırımların birinci kısmını duyurdu.

Biden, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında, “Bunu basitçe tabir etmemiz gerekirse, Rusya Ukrayna’nın büyük bir modülünü onlardan kopardığını açıkladı”  dedi.

Putin’in dün gece de kelam konusu iki bölgeye asker gönderme kararı aldığını ve askerlerin alanını genişlettiğini anımsatan Biden, “Benim bakış açımdan Putin, daha fazla toprağa sıkıntı kullanarak sahip olmak için münasebetler kuruyor. Bu Ukrayna’da Rus işgalinin başlangıcı” diye konuştu. 

Biden, Rusya’nın bu adımlarına karşılık Rusya’ya 2014’te uyguladıklarından daha çok yaptırım uygulayacaklarını belirtti.

ABD, Rusya’nın iki büyük finans kuruluşu VEB ve askeri bankaları yaptırım listesine aldı. Rusya’nın dış borçları da yaptırım kapsamına girdi. Biden bu adımla Moskova idaresinin Batılı finans kuruluşları üzerinden para kazanamayacağını söz etti.

PUTİN’İN ETRAFINA DE BASKI

Yarından itibaren Putin’e yakın bireylere ve Putin’in aile üyelerine de yaptırım getireceklerini kaydeden Biden, “Bu şahıslar, Kremlin’in siyasetlerinin yolsuzlukla elde ettiği çıkarlara ortaklar, bu nedenle bedeli de paylaşmalılar.” dedi.

Biden’ın konuşmasından sonra ABD Hazine Bakanlığı yaptırımlara ait ayrıntıları açıkladı.

Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin’in yakın etrafındaki 5 kişinin de yaptırım listesine alındığı belirtilen açıklamada, bu isimler ortasında Federal Güvenlik Servisi Yöneticisi ve Güvenlik Kurulu’nun daimi üyesi Denis Aleksandrovich Bortnikov ile oğlu Aleksandr Vasilievich Bortnikov, PSB Üst Yöneticisi Petr Mikhailovich Fradkov ve Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Yardımcısı Sergei Vladilenovich Kiriyenko ile oğlu Sergei Vladilenovich Kiriyenko’nun yer aldığı kaydedildi.

ALMANYA’DAN KUZEY AKIM 2 YAPTIRIMI

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rus doğalgazını ülkeye taşıyacak olan Kuzey Akım 2 projesinin onay sürecini durdurduklarını söyledi. 

Başbakan Scholz, “Ukrayna bölgelerinin ayrılmalarını kabul etmiyoruz. Rusya’nın atılımından sonra Kuzey Akım 2’ye onay verilemez. Almanya doğalgaz ithalatını çeşitlendirmeyi değerlendiriyor” dedi.

Rusya’nın yıllık gelirinin yüzde 60’yı hidrokarbon eserlerinden geliyor. Petrol ve doğalgaz ülke iktisadının üçte birini oluşturuyor. 

Almanya Başbakanı Scholz, ayrıyeten Almanya’nın diplomasiyi canlı tutmak için Rusya, Ukrayna ve Fransa ile 4’lü Normandiya formatındaki müzakerelere devam etmek istediğini söyledi.

Almanya’nın bu kararı ABD idaresi tarafından memnuniyetle karşılandı. Washington başından beri Kuzey Akım 2’ye karşı çıkıyordu. Rus doğalgazı seçeneği tükenirse Avrupa, ABD’den gelen güç çizgisine daha çok muhtaçlık duyacak.

AB, RUSYA’YA YÖNELİK YAPTIRIMLARI AÇIKLADI

Avrupa Birliği (AB) Dış Bağlar ve Güvenlik Siyaseti Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, kararı destekleyen Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Devlet Duması üyelerine, “askeri sektördeki” sorumlulara ve 2-3 Rus bankasına yaptırım uygulayacaklarını açıkladı. Duma’nın 351 üyesi ve Donbas’ta işgaline dayanak veren 27 kişi maksat alındı. Borrell, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi halinde öteki yaptırımlar uygulayacaklarını kaydetti.

İNGİLTERE’DEN 5 RUS BANKASINA YAPTIRIM

İngiltere Başbakanı Johnson, Rusya’ya yönelik birinci yaptırımlar kapsamında, Rossiayaz Bank, Isbank, General Bank, Promsvyazbank ve Black Sea Bank‘ı kapsayan 5 Rus bankasına yaptırım uygulayacaklarını duyurdu.

Johnson ayrıca Gennady Timchenko, Igor Rotenberg ve Boris Rotenberg isimli 3 varlıklı bireye yaptırım uygulanacağına da işaret ederek “(Bu kişilerin) İngiltere’de sahip oldukları tüm varlıklar dondurulacak, ilgili bireylerin buraya seyahat etmeleri yasaklanacak ve İngiltere’de kişi ve kuruluşlarının onlarla rastgele bir alakası olmasını yasaklayacağız” dedi.

ÖTEKİ ÜLKELERİN YAPTIRIMLARI

Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Donetsk ve Luhansk’tan resmi yetkililere vize tahsisini askıya alınacağını ve bu bireylerin mal varlıklarının dondurulacağını ve bu bölgelere ticaretin askıya alınacağını açıkladı.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau da Donetsk ve Luhansk bölgeleriyle ticari süreçlerin gerçekleştirilmeyeceğini söyledi. Kanada ayrıyeten müttefikleriyle paralel olarak Rusya’nın dış borçlarını yaptırım listesine aldı. İki devlet bankası da yaptırım listesine girerken Kanada hükümeti Litvanya’ya 460 asker daha göndereceklerini söyledi. 

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Rusya Güvenlik Kurulu’nun 8 üyesine ve birtakım kurumlara karşı yaptırım uygulama kararı aldıklarını açıkladı.

Morrison, “Avustralya her vakit zorbalara karşı durur ve biz Rusya’ya karşı duracağız. Avustralya derhal birtakım Ruslara yaptırım uygulayacaktır. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin fiilen başladığını” kaydeden Morrison, Rus devlet bankası ve temaslı öteki bankalara da yaptırım uygulanacağını söyledi.

AVUSTRALYA BAŞBAKANI: TAM ÖLÇEKLİ BİR İŞGAL 24 SAAT İÇİNDE BAŞLAYABİLİR

“Ukrayna’ya yönelik tam ölçekli bir işgalin, 24 saat içinde başlayabileceğini” belirten Morrison, ülkesinin siber güvenlik konusunda harekete geçmeye başladığını ve karşı ataklara hazırlanacağını söyledi.

Morrison, daha kapsamlı yaptırımların, Ukrayna’nın ayrılıkçı bölgeleri Donetsk ve Luhansk’ta telekomünikasyon, petrol, gaz ve askeri rezervler de dahil olmak üzere, birçok kesimde sermayeye erişimi bulunan kurumlara uygulanacağını belirtti.

Paylaş: