25 Mart 2024

Resmen Haber

Burada Okuyacağınız Her Şey Resmen Haber

Rusya telaşı, Merkez Bankalarının yanılgı yapma riskini de artırdı

Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı bölgeler Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını tanıyan kararnameyi imzalamasının akabinde eneji ...

Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı bölgeler Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlığını tanıyan kararnameyi imzalamasının akabinde eneji fiyatlarındaki yükseliş global Merkez Bankalarını zorlayabilir.

Rus önder Putin’in 2 ayrılıkçı bölgeyi tanıması, global piyasaları sallamış, petrol fiyatları da 7 yılın en yüksek düzeylerine çıkmıştı.

Putin’in bu atılımının akabinde birçok ülke tarafından ekonomik yaptırımlar devreye alındı. ABD Lideri Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik adımlarını “işgalin başlangıcı” olarak nitelendirerek, Rusya’ya yönelik yaptırımların birinci kısmını duyurdu. İngiltere 5 Rus bankasına yaptırım kararı alırken Almanya Başbakanı Scholz, Rus gazını Avrupa’ya taşıyacak Kuzey Akım 2 projesinin onay sürecini durdurduklarını açıkladı.

Jeopolitik belirsizlik dünya Merkez Bankaları için de güçlü bir periyotta alevlendi. Birçok Merkez Bankası rekor yüksek enflasyonla uğraş etmek hedefiyle sıkılaşma döngüsüne başlamıştı. Petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki yükselişin enflasyonu daha da alevlendirmesi bekleniyor.

Sıkılaşmada birinci adımı İngiltere Merkez Bankası attı ve son 2 toplantıda 2 sefer faiz artırdı. Piyasalar ABD Merkez Bankası’nın da yüksek enflasyonla gayret etmek için agresif faiz artırımına gitmesini bekliyor.

Avrupa Merkez Bankası faiz adımında geride kalsa da bankanın rekor yüksek düzeyde olan enflasyon nedeniyle 2022’nin sonunda sıkılaşmaya başlaması bekleniyor.

JP Morgan: Merkez Bankaları güç bir istikrar tutturmaya çalıştı

JP Morgan Varlık İdaresi Global Piyasalar Stratejisti Hugh Gimber CNBC’ye Ukrayna tansiyonunun merkez bankalarına daha fazla baskı yaptığını, bu nedenle bankaların kusur yapma riskinin de arttığını lisana getirdi.

Uzman, “Merkez Bankaları 2022’ye girerken çok süratli faiz artışıyla ekonomiyi çok yavaşlatma yahut yavaş faiz artışıyla orta vadeli enflasyon beklentilerinde denetimi kaybetme riski ortasında sıkıntı bir istikrar sağlamaya çalıştı” dedi. Gimber, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin bu denklemi daha da şiddetli hale getireceğini belirtti.

Barings Investment Institute Kıdemli Ekonomisti Matteo Cominetta, yatırımcıların yüksek belirsizlik ve siyaset kusurlarına hazırlıklı olması gerektiği uyarısı yaptı. Avrupa Merkez Bankası kararına dair “Banka gelecek ayki toplantıda yaz aylarında faiz artışı sinyali verebilir. Lakin mümkün bir işgal büyümeyi de vuracağı için bu faiz artışı kusur olabilir. Artan güç fiyatları hanehalkını, Tüketici İtimadını olumsuz etkileyecek ve yatırım yapma iştahını azaltacak. Omikron sonrası toparlanma da ziyan görebilir” değerlendirmesini yaptı.

Paylaş: