27 Mart 2024

Resmen Haber

Burada Okuyacağınız Her Şey Resmen Haber

Erdoğan: Rusya’dan da, Ukrayna’dan da vazgeçmemiz mümkün değil

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna Devlet Lideri Zelenskiy ile telefon görüşmesinde Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne verdiği değeri tabir ettiğini ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna Devlet Lideri Zelenskiy ile telefon görüşmesinde Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne verdiği değeri tabir ettiğini belirterek “Minsk mutabakatlarını açıkça ihlal eden hiçbir teşebbüsü kabul etmediğimizin, etmeyeceğimizin de altını çizdim. Krizin daha fazla büyümeden diplomasi ve diyalog yoluyla çözülmesi için üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu söyledim. Karadeniz’in güvenlik ve istikrarını tehdit eden mevcut durumu önümüzdeki günlerde NATO müttefiklerimizle de istişare edeceğiz ki bugün NATO Önderler Zirvesi’ni görüntü konferansla gerçekleştireceğiz. Temennimiz, Karadeniz’den komşumuz Rusya ve Ukrayna’nın bir an evvel müzakere masasına dönmeleridir” dedi.

“NATO artık halini belirlemelidir”

NATO doruğu nedeniyle Afrika seyahatinin üçüncü ayağını erteleyen Cumhurbaşkanı şunları söyledi; “Şu anda alışılmış Rusya ile önderler çerçevesinde şimdi önemli bir görüşme performansı sergileyen çıkmadı. İşte biliyorsunuz Macron Moskova’ya geldi, tablo ortada. Gerisinden Scholz geldi, o tablo da ortada. Biden ile ilgili ‘görüştü, görüşüyor’ vesaire dediler, rastgele bir şey çıkmadı. Olayı devlet yahut kurumsal bazda ele alacak olursak, burada da şu anda ortada yalnızca NATO kalıyor. NATO bu görüntü konferans tepesiyle birlikte artık halini belirlemelidir, ne yapacaksa yapmalıdır. Malum, şu ana kadar Ukrayna’ya önemli manada bir asker gönderme üzere durumla karşı karşıya şimdi kalmadık. Herkes yalnızca laf yapıyor, iş yapan yok. Bu türlü bir durum kelam konusu. Hasebiyle Rusya artık hudutta önemli denilebilecek sayıda asker yığınağı yapmış vaziyette. Olağan bu tablo karşısında sonucun ne olabileceğini kestirmek için herhalde kâhin olmaya gerek yok. Bu bakımdan yapacağımız bu görüntü konferansta NATO müttefiki üye ülkelerin önderleri bakalım neler söyleyecek. Biz de doğal söyleyeceğimizi onların da söyleyeceklerine nazaran belirleyecek, halimizi ortaya koyacağız.”

“Hiçbirinden vazgeçmeden bu işi inşallah çözelim”

Türkiye’nin Rusya’ya yönelik askeri, ekonomik yahut siyasi bir yaptırımı olabilir mi? sorusuna Erdoğan “İkisinden de vazgeçmemiz mümkün değil. Rusya ile gerek siyasi gerek askeri gerek ekonomik bağlarımız var. Ukrayna ile de birebir halde siyasi, askeri, ekonomik münasebetlerimiz var. ‘Ukrayna’dan vazgeç’ deseniz vazgeçemeyiz, zira ülkemizin buradaki çıkarları çok ileri derecede. ‘Rusya’dan vazgeç’ deseniz ondan da vazgeçemeyiz, zira onunla da şu anda nitekim ileri derecede birlikteliklerimiz var. Bizim kaygımız o denli bir adım atalım ki hiçbirinden vazgeçmeden bu işi inşallah çözelim. Bunun için de takımımızla, heyetimizle görüşmelerimizi yapacağız. Onun için NATO Başkanlar Zirvesi’ni çok önemsiyorum. Burada bütün önderlerin ne düşündüklerini göreceğiz. Ondan sonra da biz kendi içimizde arkadaşlarımızla çalışmamızı yapacağız.

Erdoğan bu gelişmelerden sonra Putin ile görüşmeyi NATO Zirvesi’nden sonra yapmanın ‘daha hayırlı’ olacağını belirtti.

“F16 görüşmeleri olumlu istikamette”

ABD ile bir müddettir F-35 ve F-16 müzakerelerini sürdürülmesine dair ise “O süreç devam ediyor. Gerek Ulusal Savunma Bakanım gerek öteki vazifeli olan askerî erkan, üst kademe yöneticiler Amerikalı muhataplarıyla görüşmeleri devam ettiriyorlar. Şu ana kadar görüşmeler olumlu istikamette yürüyor. İnşallah bittiği anda da aslında gereği yapılacaktır. Burada çerçevemiz şu; ‘Ya bize bu uçaklarımızı verin ya da elimizdeki F-16’ların bakım tamirlerini yapmak, bunun dışında F-16’ların bir üst segmentini vermek suretiyle hesaplaşmaları yapıp yolumuza devam edelim.’ değerlendirmesini yaptı.

Paylaş: