19 Nisan 2024

Resmen Haber

Burada Okuyacağınız Her Şey Resmen Haber

Akıllı Kavşak Trafiği Rahatlatıyor

Manisa'da Akıllı Kavşak uygulamasının 50 Kavşakta Kullanılması Planlanıyor.

Trafik sıkışıklığının meydana gelmemesi adına çalışmalarını sürdüren Manisa Büyükşehir Belediyesi, Gediz Kavşağı’nda ‘Tam Adaptif Kavşak Yönetim Sistemi’ni uygulamaya koydu. Sistemin hayata geçirilmesinin ardından sağladığı avantajlar hakkında firma tarafından sunum yapıldı. Günde yaklaşık 60 bin aracın kullandığı kavşakta, sistemin çalışmaya başlamasıyla birlikte her bir aracın geçirdiği sürede yüzde 40-50 arasında azalma olduğu belirtildi.

Manisa Büyükşehir Belediyesi, şehir trafiğinin en yoğun olduğu bölgelerden bir tanesi olan Gediz Kavşağı’nda ‘Tam Adaptif Kavşak Yönetim Sistemi’ni hayata geçirdi. 27 Mayıs tarihi itibariyle faaliyete geçen sistemle kavşağın her yanından gelen araçlar ölçülerek, elde edilen verilere göre yeşil ışık süreleri değişken olarak ayarlanıyor. Sistemin faaliyete başladığı tarihten itibaren sağladığı avantajlarla ilgili TEKOBEL firması yetkilisi Doğan Şenel tarafından sunum gerçekleştirildi. Ulaşım Daire Başkanı Mümin Deniz ile Trafik Hizmetleri Şube Müdürü Serdar Akçam’ın yer aldığı sunumda günde yaklaşık olarak 60 bin aracın kullandığı kavşakta her bir aracın geçirdiği sürede yüzde 40-50 arasında azalma olduğu belirtildi. Sistemin trafik sıkışıklığının önüne geçmesinin yanı sıra kavşakta bekleyen araçların yakıt tüketiminden tasarruf sağlandığı, ayrıca karbon monoksit salınımının da dikkate değer bir şekilde azalmasına katkıda bulunacağı ifade edildi.

50 Kavşak İçin Bu Sistem Düşünülüyor

Sistem hakkında bilgiler veren Manisa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı Trafik Hizmetleri Şube Müdürü Serdar Akçam, Gediz Kavşağına kurulan sistemin kavşağın her yönünden gelen araçları ölçümlediğini, bu doğrultuda yeşil ışık sürelerini değişken olarak ayarladığını söyledi. Sistemin hayata geçirilmesinden önce Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin kendi yaptığı programlarla kavşağın yönetildiğini belirten Şube Müdürü Serdar Akçam, “Bu yeterli çözüm sağlamıyordu. Bu nedenle meydana gelebilecek kuyrukların önüne geçilmesi amacıyla kavşağı tam adaptif hale getirmeyi planladık ve şu anda devreye alındı. Kavşak artık kendi kendine, bizim müdahalemiz olmadan çalışıyor ve trafiğin duruma göre kendi programını kendisi hazırlıyor” dedi. İl genelinde toplam 50 kavşakta bu sistemin hayata geçirilmesinin planlandığını sözlerine ekleyen Akçam, bu kavşaklardan 37 tanesinin Manisa merkezde olduğunu, Ticaret Lisesi ile Mimar Sinan Bulvarı üzerinde bulunan köprülü kavşakta da sistemin hayata geçirilmesi için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Paylaş: