8 Ekim 2024

Resmen Haber

Burada Okuyacağınız Her Şey Resmen Haber

Kentsel Dönüşüm ve Ankara Çalıştayı

Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren Ankara Şehir Araştırmaları Merkezi’nin organizasyonuyla düzenlenen “Kentsel Dönüşüm ve Ankara Çalıştayı”nda şehirlerin gelişimini doğru şekilde sağlamak amacıyla kentsel dönüşüm süreci masaya yatırıldı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, şehirlerin gelişiminin en doğru şekilde sağlamak amacıyla kentsel dönüşüm sürecini karar alıcılar ve uzmanların katılımıyla masaya yatırdı.

Büyükşehir Belediyesi’nce kurulan Ankara Şehir Araştırmaları Merkezi (ŞAR) tarafından organize edilen “Kentsel Dönüşüm ve Ankara Çalıştayı” , Gençlik Parkı Kabul Salonu’nda yapıldı.

Çalıştay’a; Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Asım Balcı, TOKİ, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ankara Şehir Araştırmaları Merkezi (ŞAR) yetkilileri ile çeşitli üniversitelerden mimarlar, şehir plancıları, kentsel tasarımcılar, sosyologlar, siyaset bilimciler, uzmanlar ve ilgili belediye bürokratları katıldı.

“Kentsel Dönüşüm ve Ankara Çalıştayı”nda; Başkent’te iyileştirme yapılabilecek alanlarla geçmişten günümüze uzanan sürecin en doğru şekilde ilerlemesine katkı sağlamak üzere “Kentsel Dönüşümde 4 E” yaklaşımı olan “Etik, Estetik, Ekonomi ve Emniyet” konuları ele alındı.

GENEL SEKRETER BALCI:“KENTSEL DÖNÜŞÜMDE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN BAŞARILARI YADSINAMAZ”

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı, yaptığı konuşmada, uygulayıcılar ile akademisyenleri bir araya getiren bu Çalıştay’ın önemine değinerek, Dünya nüfusunun yarısının şehirlerde yaşadığını bu oranın ise 2050 yılında yüzde 70’lere çıkacağının tahmin edildiğini söyledi.

Kırsaldan kente gelen insanların temel sorunlarının başında kalacak yerlerinin halledilmesinin geldiğini vurgulayan Balcı, “Gelişmiş ve az gelişmiş olan ülkelerde, gecekondu sorunu otomatik olarak karşımıza çıkıyor. Fakat artan kentleşme ile birlikte birçok ülke kendi perspektifinden bu soruna çare üretmeye başladı. Ülkemizde de bu konuyla ilgili çalışmalar 1990’lı yıllarda hız kazandı” dedi.

Kentsel Dönüşüm Projeleri açısından Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin başarılarının yadsınamayacağına değinen Balcı, şunları söyledi: “23 yıl önce Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Belediye Başkanı olduğunda Ankara, kirli havasıyla nefes alamayan, trafiği adeta felç olmuş durumda, çarpık kentleşmesiyle ayakta duramaz bir hale gelmişti… Şehir iyileştirme reçetesiyle ilk günden itibaren  Ankara ayağa kalktı. Kontrollü ulaşım, sosyal olanaklar ve bozkırı yeşile dönen bir yer oldu şehrimiz.”

Ödüllü kentsel dönüşüm projeleriyle Ankara’nın daha yaşanabilir şehir haline geldiğine dikkat çeken Balcı, Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin farklı noktalarında uygulanmakta olan kentsel dönüşüm projeleri hakkında bilgi verdi.

 

DİKMEN VADİSİ, TÜRKİYE’NİN İLK KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİDİR

Genel Sekreter Balcı,  TOKİ ile ortak sürdürülen ve uluslar arası ödüllere layık görülen Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi ile kapsadığı alan itibariyle Dünya’nın en büyük kentsel dönüşüm projesi olan Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi hakkında bilgi vererek, sürdürdüğü konuşmasına, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin ilk kentsel dönüşüm projesi Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Dikmen Vadisi Kentsel Dönüşüm projesidir. Güney Park Kentsel Dönüşüm Projesi’ni de Kanal Ankara Projesi ile Ankaralıların hizmetine sunacağız. Bir diğer Kentsel Dönüşüm Projemiz ise Hıdırlıktepe, Atıfbey ve İsmet Paşa Projesidir. Buranın yapımı da hızla devam etmektedir. Ayrıca yapımına başlayacağımız 4 ayrı kentsel dönüşüm projemiz daha bulunmaktadır.” 

2 BİN 890 HEKTAR ALANDA KENTSEL DÖNÜŞÜM UYGULANIYOR

Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmakta olan kentsel dönüşüm projelerinin rakamsal değerleri hakkında da bilgi veren Balcı, konuşmasında şunları aktardı: “2016 Aralık ayı itibariyle Başkent’te uygulanmakta olan kentsel dönüşüm alanı toplam 2 bin 890 hektardır. Bu kapsamda dönüştürülecek gecekondu sayısı ise 30 bin civarındadır. Bugüne kadar yaklaşık 17 bin gecekondu yıkıldı. Bunun yanı sıra 2 bin 200 adet yapımına yeni başlanmış, toplamda da 15 bin 500 adet konut ürettik. Büyükşehir Belediyesi olarak kentsel dönüşümler için eski parayla 2 triyon 100 milyon lira belediye bütçesinden kaynak aktarıldı. Gecekondu sahiplerine kira yardımı olarak da bugüne kadar 200 milyon TL’lik yardım yapıldı.”

“Türkiye’ye yakışır projelere imza atıyoruz” diye konuşmasını sürdüren Balcı, kentsel dönüşüm projeleriyle şehrin güçlü taraflarını avantaja çevirmeye,  zayıf taraflarını da güçlendirmeye çalıştıklarını, çalıştayın da bu konuya önemli katkılar sunacağına inandığı kaydetti.          

DÜNYADA EN BAŞARILI KENTLEŞME SÜRECİ TÜRKİYE’DE

Bilim Danışma Kurulu Başkanı Prof Dr. Birol Akgün de istatistiklere göre Dünya’da Türkiye’den daha hızlı kentleşen bir diğer ülkenin Güney Kore olduğunu ifade ederek, “Son 30 yılda bizler Güney Kore’nin kentleşme hızıyla kentleşiyoruz” dedi.

Türkiye’de 1960 yıllara nazaran bugün nüfusun yüzde 70 ile 80’inin kentlerde yaşamaya başladığını kaydeden Akgün, bunun çok büyük bir gelişim ve dönüşüm olduğunu, kırsal nüfusun artık kentlere gelerek yaşama imkanı bulduğunu söyledi.

Dünya Bankası’nın gözlemlerine göre; Türkiye’nin benzeri olan Çin, Şili, Güney Kore gibi ülkelerle karşılaştırıldığında en başarılı olduğu alanlardan birisinin hızlı kentleşmedeki başarılı uygulamalarının olduğunu kaydeden Akgün, “Bir taraftan hızlı kentleşen, bir yandan yaşam standartının yükseltildiği bir yandan da modern yaşamın imkanlarına kavuştuğu bir Türkiye örneği var” diye konuştu.

Paylaş: