23 Mart 2024

Resmen Haber

Burada Okuyacağınız Her Şey Resmen Haber

Gaziantep Guinness Rekorlar Kitabı’na Aday

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Gaziantep Gastronomi ve Turizm Derneği (GASTURDER) işbirliğiyle düzenlenen “Dünya Barış Aşuresi Guinness Rekor Buluşması” etkinliği kapsamında aşure yapımı ve rekor denemesi yapılacak.

Etkinlik çerçevesinde, Türkiye’nin farklı kentlerinden getirilen malzemelerde 3 ton aşure pişirilerek, Guinness Rekorlar Kitabı’na girilmesi hedefleniyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Festival Park’ta düzenlenen törende yaptığı konuşmada, “gazi şehir”den yeni bir rekor denemesi için bir araya geldiklerini belirterek, Guinnes’te ilk kez aşureyle bir rekor denemesi yapılacağını söyledi.

Aşurenin çokluk içinde birliği, farklılığın zenginlik içerdiğini kanıtlayan bir lezzet olduğunu dile getiren Şahin, “Birlikte yaşama kültürünün bize nasıl şirinlik, heyecan, sağlık ve kalite verdiğini gösteren bize ait tatlı çeşidimiz. Bütün dünyaya ses vermek istiyoruz. Yeni bir dünya, daha adaletli ve barış dolu bir gelecek, çocuklarımız ve torunlarımız için daha güzel bir dünya için bir aradayız. Yarın Dünya Barış Günü, aşureyle Guinness’e girmek için deneme yapacağız” dedi.

Guinness‘te aşureyle ilgili başlığı ilk kez Gaziantep‘in açtığını dile getiren Şahin, şöyle devam etti:

“Üç ton malzemeyi aynı anda ıslatacağız. Malzemelerin her biri farklı şehirlerden geldi. Şanlıurfa’dan mercimek, Balıkesir’den bakla, Malatya’dan kayısı, Karadeniz’den fındık, Aydın’dan incir. Ana malzemeleri de gastronomi şehri olarak biz koyacağız. Aşure, herhangi bir tatlı değil. Aşure aslında dünya barışını simgeliyor. Bu dünyada herkese yer olduğunu, barış içerisinde yaşanabileceğini, güneşin herkesi ısıttığını, gönül darlığına gerek kalmadan, kan dökmeden hep birlikte yaşayabileceğimizi ve çokluk içinde birliğin olabileceğini, lezzetin aslında bu farklılıktan kaynaklandığını bize gösteriyor. Yarın bütün dünyaya, ‘Barış zor değil, barış için azıcık çaba sarfedelim’ mesajı vereceğiz. ‘Gelin bu aşureye herkes bir malzeme koysun ve geleceğin dünyası daha adaletli, barış içerisinde olsun; kan, gözyaşı, savaşlar bitsin’ mesajı vereceğiz. Biz Hacı Bektaş’ın, Hacı Bayram-ı Veli’nin, Aşık Veysel’in, Yunus Emre’nin, Hz. Mevlana’nın torunlarıyız. Aşurede sevgi, muhabbet pişecek.”

gaziantep-asure-1

3 TON AŞURE PİŞİRİLECEK

Gasturder Başkanı Songül Toprak Alisinanoğlu da “Geli̇n, dünya barışı i̇çi̇n hep bi̇rli̇kte pi̇şi̇reli̇m” sloganıyla 21 Eylül Dünya Barış Günü’nde dünyanın farklı coğrafyalarından ve Türkiye’nin dört bir yanından getirilen malzemelerin dünya barışı, birlik ve beraberlik için aynı kazanda birleşeceğini aktardı.

Pişirilecek 3 ton aşureyle Guinness rekorunun kırılmasının ve aşure geleneğinin barışın simgesi olmasının hedeflendiğini anlatan Alisinanoğlu, “Prof. Dr. Orhan Kural ve Aydın Türkgücü’nün gözetiminde gerçekleştireceğimiz rekor denemesi ve daha da önemlisi aşure geleneğimizin evreselleşmesi çabamızda herkesi ‘Barış Kazanı’mızın etrafında görmek istiyoruz” diye konuştu.

Alisinanoğlu, etkinliğin, gastronomi dalında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) “Yaratıcı Şehirler Ağı”na giren Gaziantep mutfağının tanıtımı ve bilinirliğinin artırılması açısından da önem taşıdığının altını çizdi.

Konuşmaların ardından, malzemelerin ıslatılması için Fatma Şahin, Esmaül Hüsna okunmuş 99 pirinç, mercimek ve buğdayı tencereye dökerken, etkinliğe katılan Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Marcel Mulumba Tshidimba, Sri Lanka Büyükelçisi Amza Pakeer Mohideen, Vatikan’ın Ankara Büyükelçiliği 1. Müsteşarı Angelo Accattino da kazana birer avuç buğday attı.

Öte yandan ıslatılan malzemeler bugün saat 23.00’de kazana aktarılarak pişirilmeye başlanacak. Yarın kutlanacak Dünya Barış Günü’nde de pişirilen aşure Guinnes rekoru için tartılacak, daha sonra etkinliğin yapıldığı Festival Park’taki vatandaşlara, Çocuk Esirgeme Kurumu’na bağlı yurtlara, huzurevlerine ve Suriyelilerin kaldığı kamplara dağıtılacak.

Paylaş: