22 Nisan 2024

Resmen Haber

Burada Okuyacağınız Her Şey Resmen Haber

Belediyeler ve Teknoloji

Belediyeler ve teknoloji arasındaki ilişki günümüzde bir hayli gelişiyor. Peki neden?

İnsanların doğduğu ilk günden başlayarak hayatlarının son bulduğu güne kadar hizmet aldıkları yerlerin başında Belediyeler gelir.

Ailemizle ve sevdiklerimizle birlikte yaşarken yerine göre belde, ilçe, il ve/veya büyükşehir belediyelerinden hizmet alırız.

Günlük hayat telaşı içerisinde çoğu zaman aldığımız bu hizmetlerin de farkına varmayız, varamayız. Ne zaman ki bir aksaklık olur işte o zaman “Belediye neden çalışmıyor?” ve türevleri şeklindeki düşüncelere kapılmaya başlarız. Oysa tüm mükemmel sistemlerde olabileceği gibi teknolojiye yeni yeni merak sarmış ve bu sebeple şimdilik daha az yetenekli olan belediye sistemlerinde de aksamalar olabilir. Mühim olan sistemde bir aksama olduğunda Belediyeler bunu kendileri fark edebiliyorlar mı? Sistemleri uyarı amacıyla otomatik alarmlar üretip doğru zamanda doğru kişi ve birimleri uyarabiliyor mu?

İşte bu sorulara cevap verebilmek için birçok Belediye teknolojinin nimetlerinden faydalanmaya başladı. Henüz birçok eksik olmasına rağmen atılan adımlar pek de küçümsenmemeli.

Somut örnekler verdiğimde konu daha iyi anlaşılabilir:

Sorun 1: Her gün iş ve ev arasında trafikte çok fazla zaman kaybediyorum.

Çözüm 1: Akıllı Trafik uygulamaları ile (akıllı kavşak, acil durum aracı öncelikli geçiş sistemleri, hız ihlal sistemleri vb.) trafikte daha iyi optimize edilmiş ve daha güvenli bir zamana sahip olabilirsiniz.

Sorun 2: Konteynırlarda bekleyen çöpler kokuyor.

Çözüm 2: Konteynırlarda ağırlık ve/veya koku sensörleri ile doluluk oranı ölçümlenebilir ve çöp kamyonlarının güzergâhları buna göre belirlenebilir.

Sorun 3: Turizm amaçlı olarak bu şehre geldim ama nereleri gezmem gerektiği konusunda bilgim yok.

Çözüm 3: Akıllı telefon uygulamaları, karekod çalışmaları ve ücretsiz wifi hizmetleri ile bulunduğunuz şehrin tarihi ve turistik verilerini içeren uygulamaları kullanabilirsiniz ve seyahatinizi buna göre düzenleyebilirsiniz.

Örnekler çoğaltılabilir.

Dünya Bankasının yaptığı bir çalışmaya göre 2050 yılına kadar dünya nüfusunun 2/3’ü şehirlerde yaşayacak. Sırf bu veriye dayanarak bile belediyelerin teknolojiden daha fazla istifade etme zorunluluğunun ortaya çıktığını söyleyebiliriz.

Sonraki yazılarımda somut örneklerle belediyelerin yaptıkları başarılı teknoloji çalışmalarına yer vereceğim gibi teknolojinin gelişmekte olan dallarının, ürünlerinin de belediyelerde nasıl kullanım alanı bulabileceklerine değineceğim.

Paylaş: